top of page

Om RUNO

Runo Isaksen debuterte i 1997 med romanen Åpen bok, som han fikk Aschehoug forlags debutantpris for.

 

Hans sjuende roman, Om tre dager er jeg fri (2021), fikk veldig god mottakelse blant kritikere, bokbloggere og andre lesere. 

Våren 2023 debuterte han som ungdomsromanforfatter, med krimromanen Kongen av Sotra. Den har høstet mye applaus.

I tillegg har han utgitt en reportasjebok fra Israel og Palestina, og som handler om forfattere og litteraturens potensielle roller i konflikt og krig (Cappelen 2005). Denne boka er oversatt til engelsk og utgitt i USA (Interlink Publishing House).

 

Se under Bøker for mer informasjon om forfatterskapet.

 

Romanene hans er temmelig forskjellige, men har nok noen fellestrekk. Han er opptatt av menneskelige relasjoner og kommunikasjon, hvordan vi forteller fram våre personligheter og liv, vår forståelse av andre og verden. Hva og hvordan vi forteller i møte med andre, både med og uten ord. Hvor annerledes verden kan fortone seg når perspektivet skifter fra en person til en annen, selv når disse personene er nære. Hvordan vi ofte kan være våre egne verste fiender.

 

Visjoner er et viktig tema for ham, både politisk og kunstnerisk – og ikke minst personlig. Visjoner er som små fortellinger om hva som kan bli: De er fortellinger om en lysere framtid, kanskje.

 

Alle hans romaner inviterer leseren til å hviske en serie spørsmålet til seg selv: Hvordan lever jeg mitt liv? Hva er viktig i livet mitt? Finnes det noe som er hellig? Hvor tro er jeg mot det som er aller viktigst? Eller har jeg kanskje mistet retningen litt? Har jeg mistet noe på veien? Mistet meg selv, kanskje? Hvem er jeg, når alt kommer til alt?

 

I 2021 gjorde Isaksen noe som han hadde tenkt på i mange år: Han startet eget forlag: Teft forlag AS. Han startet relativt rolig, med tre egne utgivelser i 2021. Målet er å utvide forlagsdriften gradvis, løfte fram nye og engasjerte stemmer fra Vestlandet, og utgi bøker som utforsker og utfordrer, inspirerer og beriker.

Litt mer om forfatteren:

 

Runo Isaksen er født i Tromsø (1968) og oppvokst i Lyngen, Nord-Troms – i en liten bygd mellom Lyngsalpene og Lyngenfjorden. 

 

Da han var ti år, flyttet familien til Stavanger, hvor han i de tidlige tenårene spilte i band og i de senere tenårene oppdaget litteratur for alvor: Det kjentes som å komme hjem. 

 

Etter videregående skole, et års studium på Universitetet i Stavanger og et halvt år på loffen i Vest-Afrika, dro han til Bergen for å studere. 

 

I løpet av studietiden var han så heldig å ha tre utenlandsopphold. Først et halvt år i Bordeaux (Frankrike), hvor han studerte fransk. Senere et halvt år i Aten (Hellas), hvor han studerte klassisk gresk. Enda senere et halvt år i Sevilla (Spania), hvor han skrev på sin hovedoppgave/masteroppgave i litteraturvitenskap – om Agnar Mykles novelleforfatterskap.

De senere årene har han hatt to arbeidsopphold utenlands. Først i Brussel, Belgia (2017-2018). Deretter i Beograd, Serbia (2019-2020).

Nå er han bosatt i Bergen. Foruten å være forfatter, er Runo Isaksen forlegger for Teft forlag.

bottom of page